Roti

Roti is oorspronkelijk een Hindoestaans gerecht, dat vanuit Maleisië en India verspreid is over de hele wereld. Het wordt nu in grote delen van de wereld gegeten, maar overal op een andere manier. In zijn basisvorm is het een heel dun en ongerezen brood, ook wel platbrood genoemd, van deeg dat is gemaakt van bloem en soms van spliterwten. Roti is het hoofdgerecht, dat meestal wordt gegeten met allerlei andere producten. Daarbij moet je denken aan kip, groenten, vis, aardappelen en kruiden. Knoflook is een belangrijk ingrediënt van de bijgerechten.

Typisch Surinaams gerecht

Het is niet zo verwonderlijk dat er in Suriname geheel eigen variaties zijn gemaakt op dit gerecht. Het is oorspronkelijk door Hindoestanen naar Suriname gebracht, maar dat waren alleen de vellen met deeg. De Surinamers kwamen op het idee om de vellen te bedekken met ingrediënten, waardoor er veel meer smaakvariaties mogelijk waren. Je mag roti niet vergelijken met een wrap. De vellen blijven plat liggen met de vulling erop. Als je het gerecht wilt eten snij je de vellen door en je doet ze met de vulling in je mond. Het wordt vaak met de handen gegeten.

De bereiding

Voor een uitgebreide maaltijd van Surinaamse roti moet je flink wat tijd reserveren, want dat is heel veel werk. Het platbrood zelf kan tamelijk snel worden gemaakt. Dat begint met het deeg, dat wordt gemaakt van bloem, water, bakpoeder en olie. Dat wordt verdeeld in bolletjes ter grootte van een ei, met daarin een kuiltje, dat wordt gevuld met een vulling. Die kan bestaan uit gekookte gepureerde erwten of aardappelen met een komijn en knoflook als kruiden. De bolletjes worden uitgerold tot pannenkoeken en op een hete plaat gebakken.

Bijgerechten

Als bijgerechten worden in veel gevallen twee of meer curry’s geserveerd. Dat is ten eerste masala kip. Dat bestaat uit stukjes kip, gebakken in knoflook, ui, masala (een mix van kerrie-achtige specerijen) en hete peper. Het andere bijgerecht bestaat uit gestoofde aardappels, ook weer met masala. Bij Surinaamse roti moet kousenband als groente worden geserveerd. De groente wordt met knoflook en ui gewokt en daarna in water met een kruidenblok gestoofd.

 

 

Cateringinhoogezandsappemeer
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart